Menyimpan sayur-sayuran yang berdaun memang sukar untuk satu jangka masa yang lama. biarpun disimpan di dalam peti sejuk namun sekiranya ia terlalu lama disimpan menjadikan sayur-sayuran ini layu dan tidak segar ketika dimasak.
Berikut beberapa petua yang boleh diikuti agar daun sentiasa segar walau disimpan dalam jangka masa lama.
- Plastik penyimpan makanan boleh digunakan untuk memastikan sayur menjadi segar lebih lama. Plastik menyimpan makanan ini seperti pembungkus sandwich atau kuih-kuih
- Pastikan sayur dalam keadaan kering sebelum disimpan. Pastikan sayuran dalam keadaan kering kerana air yang berlebih boleh membuat sayur-sayuran menjadi busuk.
- Rendam dua helai kertas kosong berwarna putih di dalam air selama 2-3 minit. Kemudian bungkus sayur-sayuran itu dengan kertas tersebut sehingga tidak kelihatan daunnya. masukkan atau balutkan pula dengan plastik yang lembap. Kesegaran sayur akan bertahan.
- Hiris sayur-sayuran itu terlebih dahulu dan masukkan dalam beg plastik. Kemudian simpan ia di dalam peti sejuk. Cara ini akan membuatkan sayur-sayuran itu segar selama seminggu.
- Bagi sayur-sayuran seperti timun, lobak merah dan kobis, potong bahagian atas sayur-sayuran tersebut. Sapukan sedikit garam dan minyak kelapa. Kemudian simpan di dalam peti sejuk. Pastinya sayur-sayuran ini akan kekal segar dan tidak cepat rosak.
Source : Utusan Malaysia sisipan Mega, pg. 7, Jumaat 3 Feb 2012
No comments:
Post a Comment