Entry ni sambungan dari entry yang lepas pasal my pavlova ... hihi
Resepi Pavlova yang aku buat seperti berikut (sumber Joy of Baking):
4 biji telur ayam (saiz besar) - ambil putihnya sahaja
200grams (1 cawan) gula castor
1/2 sudu teh essen vanilla (JoB guna pure vanilla extract. Aku takde so guna yang segera je)
1 sudu teh cuka
1/2 sudu makan tepung jagung
Cara-caranya:
Step 1 : Asingkan putih telur dan kuning telur. Pastikan tiada setitis atau secoet atau se apa2 pun telur kuning dalam putih telur tu...
Pastikan juga bekas yang kita nak guna untuk letak putih telur tu bersih dari sebarang anasir2 yang tidak di ingini seperti minyak, air dan lelain nya ya.
Tips: Kata orang kalau nak senang asingkan telur putih n kuning ni simpan telur yang nak digunakan tu dalam peti ais dulu. Lepas tu baru asingkan. Aku pulak, lebih senang guna egg separator yang dah sedia ada hahahahaha.... Ok, pastikan sebelum telur putih dipukul, telur tu berada dalam suhu bilik ye.. kalau sejuk2 nanti tak kembang...
Step 2: Panaskan oven pada suhu 150 darjah.
Step 3: Pukul putih telur dengan menggunakan kelajuan yang tinggi sehingga kembang (rujuk gambar) atau sehingga adunan membentuk soft peaks.
Tips : Macam mana nak pastikan gula dah hancur dan sebati dengan putih telur tu? Ok senang je, colet sikit adunan dgn jari telunjuk, lepas tu gosok/gesek dengan jari ibu. Kalau masih ada rasa kasar itu maknanya gula belum cukup hancur dan belum sebati.
Step 5: Terus pukul campuran telur putih dan gula tadi dengan menggunakan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi gebu dan berkilat. Biasanya kalau ikut resepi2 lain diorg panggil bertanduk. Istilah omputeh nya stiff and shiny peaks.
Step 6: Bila adunan dah jadi stiff and shinny macam dalam gambar atas tadi tu, tambahkan vanilla extract. Pukul lagi adunan hingga vanilla tu rata dan sebati.
Tips: Vanilla extract ni tujuannya untuk menghilangkan bau dan rasa hanyir putih telur tu.
Step 7: Kemudian, gaulkan tepung jagung dan cuka ke dalam adunan sehingga rata. Jangan gunakan mixer ya. Cukup sekadar digaulkan dengan spatula atau sudu atau senduk yang bersih.
Tips: Cuka dan tepung jagung ni akan membuatkan meringue kita tu rangup di luar dan lembut (macam marshmallow) di dalam.
Kalau ikut cara JoB, satu adunan ni dia bakar terus untuk jadi sebiji pavlova. Tapi aku bahagi dua adunan ni untuk dapat 2 disk.
Bakar adunan kita tadi tu selama 60 minit dengan suhu 150darjah. Masa membakar tu bergantung pada oven masing-masing ya. ada yang perlu bakar lebih lama. Tapi kena pastikan tak terlebih bakar dan tak terlalu kejap dibakar ya. Kalau oven aku, memang ngam-ngam la macam masa dan suhu yang aku bagitau tu.
Ini meringue yang dah siap dibakar. Nampak berkilatkan. Ok another tips, Untuk elakkan meringue ni merekah, biarkan meringue yang dah siap dibakar tu didalam oven sehingga oven sejuk. Lepas tu baru keluarkan. Kalau ikut pengalaman aku, satu jam atau 60 minit digunakan untuk membakar, dan another 20-30 minutes untuk disejukkan di dalam oven.
Another meringue yang dah siap dibakar dan disejukkan.
Tips: Kita boleh buat pavlova ni dan simpan dalam bekas kedap udara untuk beberapa hari sebelum dihidangkan. Macam yang aku buat masa jamuan raya hari tu, satu adunan aku dah buat awal dua hari sebelum hari jamuan. Dan satu adunan lagi aku buat sehari sebelum jamuan. Aku simpan dalam bekas macam dalam gambar di bawah ni.
2 disk ni aku buat dari satu adunan seperti diatas...
Next entry, aku akan bagitau pasal topping dia pulak ok... tungguuuuuuuuuuuuuu.....
No comments:
Post a Comment