Masa bincang-bincang nak buat jamuan raya pejabat mulut aku gatal2 menyebut nak buat pavlova... padahal tak penah skali pun buat pavlova selama ni.. hahahaha. Bila dah terlepas cakap baru rasa menyesal kan.. itu la orang kata sebab mulut badan binasa hahahahahaha...
Tapi sebab aku suka cabaran, maka aku gagahkan diri buat pavlova ni... 1st attempt, meringue aku tak jadi... nampak dia naik elok.. pastu luar dia cantik shining n rangup (based on apa yang nampak la ni). Sekali bila keluarkan dari oven, nak letak topping prakkkkkk runtuh berkecai kulit meringue aku lepas tu pulak isi dalam nya mendap... aduhaiiii.... dan aku sungguh2 terlupa nak amik gambo meringue aku yang berkecai itu... hahahahaha
Dah berkecai tu takkan nak buang kan sebab isi dalam dia yang mendap tu elok tak berkecai... letak je la topping atas isi dalam meringue tu... bawak gi opis, bagi la rasa sorg sikit benda yang tak jadi tu... Orang-orang kat opis aku semua kata ok dah... Masalahnya, diorg tak pernah makan pun pavlova sebelum ni... tu yang masing2 pakat kata sedap dah yang aku bawak 1st time tu hahahahaha.... cuma diorg kata manis yang amat... pavlova memang la manis kan huhuhuhu...
Sepanjang hari tu aku buat research kenapa meringue aku tu jadi macam tu (kenapa meringue aku mendap hahahahaha). Cari punya cari jumpa la satu blog ni, dia ada bgtau nape meringue boleh jadi mendap. Antara sebabnya, terlalu cepat masukkan gula. Yang ni memang aku admit lah... aku masukkan 2-3 kali je gula tu. Kalau ikut kaedah yang betul, kena masukkan sesudu demi sesudu gula. Itu pun lepas putih telur yang dipukul tu da kembang cantik. Aku pulak, baru je putih telur tu nak berbuih kena pukul, aku da humban gula pulak dalam nya... mau tak mendap meringue aku ahahahahahahaha... Tapi takpe la.. pengajaran kan.. kalau tak buat silap kita tak belajar, dah tu bila nak pandai... betul tak hihi...
2nd attempt, alhamdulillah jadi. Tapi aku bakar dua kali meringue tu. Maksudnya satu adunan, aku buat 2 disk. Alhamdulillah setelah berguru betul2 dengan internet, menjadi juga la aku punya meringue tu... antara blog2 yang jadi rujukan aku ialah blog my-mintroom, salam2benua, dan last but not least Joy of Baking. Resepi aku ikut Joy of baking, tips2 semua tu aku tengok kat blog2 lain...
Sampai la hari kejadian i.e IEF Syawwal Gathering 2014, aku pun bawak la pavlova ku. Dari rumah aku cuma sapu whipping cream je dulu, da sampai dewan baru aku letak buah-buahan nya pulak... kang letak buah awal2 tak best pulak jadinya kan... Antara buah yang aku guna strawberry, kiwi, limau, markisa, anggur dan blueberries. Tapi anggur n blueberries tu letak untuk orang dapo je.. tak hidang untuk tetamu hahahaha....
So ini lah dia rupanya pavlova aku masa jamuan raya tu...
Aku buat 2 biji pavlova, alhamdulillah selesai semua nya dengan cepat dan pantas sekali hahahahahaha
Yang ini tray pertama... selesai...
Tray kedua pun selesai... lagi laju dari tray pertama... alhamdulillah...
Rata-rata aku dengar semua kata sedap pavlova ni... tak hanyir... dan masing2 tanya siapa yang buat. Oleh kerana perjanjian kami semua, takde seorang pun yang reveal siapa yang buat pavlova tu. Kalau ada nak tempah pun kena tempah melalui opis je la lepas ni hahahahahaha....
No comments:
Post a Comment