Sunday, August 8, 2010

Mari Memasak

Apa akan jd bila aku rajin hahahaha... ni la jd nya... da lama aku tak masak ayam... sabtu mlm aku selongkar resepi kat blog org haha... tgk punya tgk... aku amik la basic2 resepi... yg lain aku tambah ikut kesesuaian bahan yg ada hehehe... resepi asal aku amik kat sini ... tp aku ubah2 la sket.. mekasih la pada kakak empunya blog itu :D...


Ni rupa ayam versi aku... oleh kerna aku masak utk 3 org makan...so sukatan bahan aku tak ikut la yg kat resepi asal... and aku tambah gak daun kari dan serai dlm bahan perap aku... di sebabkan semangat berkobar2 lepas subuh aku da bgn bersih kan ayam ahahaha... termasuk la ikan2 yg aku beli jumaat lepas... that nite tak leh nak bersih kan sbb paip under construction... sabtu tgh hari baru ok paip tu... so simpan je dgn tak bercuci ikan2 n ayam aku... pagi tu la aku buat semua... aku perap ayam tu ada la dlm 3-4 jam.... sbb aku masak lewat hari tu hehehe...


Ni ayam selepas digoreng... cam itam sket sbb time goreng ayam ni time tu la aku sebok call mak mintak resepi =))... tp sedap gak ayam aku ni... rangup je hingga ke tulang :))


Then aku celur jantung pisang... da lama nak makan jantung pisang... sbnrnya aku nak masak lain jantung nih... tp sbb ayam aku da buat ala2 berkuah... maka aku celur je la... takde la sume berlemak2 kan makanan aku nih... owh cite sal jantung pisang... punya la payah aku nak cari jantung kat merlimau...kalau bandar besar... kat KL ni sebut je mesti ada... mak aku pun kata...kat merlimau lg susah nak cari jantung pisang...pucuk ubi... aku ingat diorg da export pi bandar la benda2 mcm nih ahahaha... sian mak aku.. nnt jumaat ni aku belikan dia jantung la leh masak buka puasa sabtu tu...


ini namanya sambal gesek... pagi2 ahad tu, sementara aku bersihkan ayam... aku suh intan call mak tnya camne nak buat sambal nih... so ini resepi dr mak aku ya... bahan asas yg kena ada : cili padi, ikan bilis halus, dan bawang merah. Kuantiti bergantung pada bnyk mana kita nak buat sambal ni ya... ikut selera masing2... kalau nak pedas lebihkan cili.. nak manis lebih kan bawang dan kalau suka bnyk ikan bilis... pepandai korg la letak bnyk2 ikan bilis tu ye...

cara2 nya.. bersihkan semua bahan... pastu goreng bawang merah, agak2 da wangi, angkat dan toskan minyak. Next, goreng cili padi. utk step ni ada sedikit bahaya ya kawan2... pasti kan minyak anda panas, kemudian masukkan cili dan terus di tutup kuali itu ya... jika tidak anda akan berhari raya dgn minyak panas ya... agak2 da 2-3 minit... mati kan api dapo n tgu kejap sampai da takde bunyik2 lg haha... masa tu baru leh bukak tutup kuali n angkat cili tersebut n toskan. Step yg ketiga... goreng ikan bilis sehingga garing.

Seterusnya... tumbuk kesemua bahan tu... kalau korg nak mesin pun boleh tp nnt halus sgt plak... kalau suka leh tambah belacan bakar masa menumbuk tuh... aku suka bilis tu kasar2... so aku tak tumbuk bilis skali dgn cili n bwg... aku tumbuk kasar bilis tu then only mix it up dgn yg lain2... selepas sume proses selesai... anda boleh la menikmati sambal yg enak ini ye... sambal ni leh tahan lama... so boleh la buat bnyk2 n simpan lam fridge... aku buat bnyk la gak... dpt la kirim kat mak sebotol, utk abg im sebotol n utk rumah ni sebotol... utk mak dgn abg im tu aku letak lam botol jem... korg leh refer sini utk saiz botol tu.


Ok td aku ada cite pasal jantung pisang kan... da aku celur tak kan nak makan camtu saje... maka... ini la sambal yg aku duk mintak resepi dr mak masa tgh goreng ayam ahahaha... mak aku kata buat sambal ni sama mcm sambal belacan... cuma perlu tambah gula melaka secukup rasa, garam dan asam jawa semua secukup rasa. Version aku ni... aku guna sambal gesek tu... sbb bahan2 dia pun da sama mcm buat sambal belacan kan... then aku tambah bahan2 lain tu secukup rasa la... maka jd la sambal ini utk di makan dgn jantung pisang dan ulam-ulaman yg lain... sedap weh... try ah :-bd

p/s :: sambal gesek tu makan dgn nasi panas n telo goreng je pon sodap... makan dgn bubur pon sodap... sehingga entry ni di siapkan...sambal aku tu da tinggal suku botol je lagi aahahah... bajet nak buat utk puasa... skali tak sempat...

2 comments:

cek chun said...

meleleh ayaq lioq den dah nih..aisehhh.. nak kena wat la nih. dulu makan makcik kat n9 buat, tapi semua bahan mentah. dia guna bilis n cili padi je

NisaUsoff said...

kihkih... org saket tekak tak leh mam pedas2 minyak2 gini b-( tgu sehat dlu baru wat :-w