Saturday, January 15, 2011

Puding Koktel



1st of all, mutu gambar adalah tidak memuaskan. Maka jgn betulkan PC/Lappy anda :D.

Bahan-bahan:

Bahan A : Puding
1 cwn Tepung Kastard
1 cwn Gula (aku kurang kan sket)
5 cwn Air
1 cwn Santan

Bahan B : Kuah
1 tin Susu Cair
2 tin Air Masak - guna tin susu
(aku guna 1 tin air + syrup cocktail tu)
1/2 cwn Gula @ ikut kesesuaian (aku letak 2-3 sudu shj)

Bahan C : Buah Cocktail
1 tin cocktail (di tapis, air guna dlm bahan B)



Cara-cara:

Untuk Puding (Bahan A)
1) masukkan semua bahan-bahan dan gaul sebati.
2) masak atas api sederhana hingga pekat & likat
3) angkat dan masukkan dlm bekas, biarkan keras n sejuk.

Untuk Kuah (Bahan B)
1) Campurkan semua bahan n panaskan. Jangan panas sehingga mendidih tp cukup sekadar menghancurkan gula.
2) Biarkan sejuk

Bila Nak Makan,

Campur semua bahan dlm bekas pilihan... hidangkan sejuk. Kalau tak sabar nak tgu sejuk, boleh letak ais. :D:D:D


Sumber : aziemas@myresepi.com

2 comments:

cek chun said...

wuhuuuu.makan ngan bihun sup menarik nih :D

NisaUsoff said...

ahahahaa mmg sangat2 menarik...lg lama dlm fridge makin menarik rasa koktel nih... tp tak leh slalu2.. aje kena kencing manis nnt kakakakakaa