Wednesday, August 20, 2014

Semot menyerang keretaku....

Friday last week aku park kete sebelah pokok mangga depan tadika... eh salah.. hari kamis minggu lepas sebenarnya aku park situ.. jadi jumaat aku bawak kete nak gi keje, banyak la semut2 merayau2 dalam dan luar kete aku... mula aku tak kisah sebab dalam pikiran ni kata nanti semot tu lari la kan..

Hari sabtu balik dari open house aku boleh ter parking kete kat sebelah pokok yang sama.. tapi bukan salah aku pun.. masa tu takde pilihan dah, itu je parking space yang available huhuhuhu... dah tu aku biar je kete kat situ sampai la hari isnin hahahaha... nak gi keje pagi aku tengok semot da berkeliaran dengan senang lenang kat kete aku... adoii geli betul la tengok semot banyak2...

Jadi semalam lepas kerja aku dgn intan gi kedai utk beli umpan semot. Kat rumah kami memang selalu guna umpan semot ni.. memang berkesan la... tapi geli sket tau sebab bila semot2 da berkumpul dalam tu.. eiiii tak dapat nak bayangkan dia punya mengemut2 tu... 

Picture credit to Google.com
Aku selalu guna FAMILY ANT BAIT. Dedulu beli kat Tesco, tapi semalam aku tak gi Tesco. Kami tukar pegi beli kat AEON Big Wangsa Maju. Harga sama je aku rasa... Kat Tesco murah sepuluh sen kut.. Harga semalam utk satu pack macam dalam gambar tu (ada 2 umpan) RM9.90. Tengok kat resit harga sebenar dia RM10.90, after less baru dapat RM9.90 tu. Maknanya mahal la harga benda ni kat aeon big...


Picture credit to Google.com
Awal-awal dulu kami guna ni sebab da tak tahan dengan semut yang asik bermaharajalela kat dapo. Pantang lepa sket mesti bersemut... air suam pun kalau tinggalkan kejap, mesti ada semot lepas tu.. tensen. Nak sembur ridsect ke sheildtox ke bahaya pulak kan... penah gak guna afi hanif tu.. berkesan gak la.. tapi kejap je.. ilang je bau afi hanif tu, dia pun datang la semula. Last2 kitorg try guna benda ni.. alhamdulillah nampak berkesan. Semot hilang dalam jangka masa yang lamaaaaaaaaaaaaaa. 

Tapi benda ni amik masa sket la nak nampak kesan tu.. letak sehari memang ada lagi la semot.. malah korg akan nampak semot extra banyak yang datang mengerumun umpan ni.. tapi lepas 3-4 hari.. semot hilangggggggggggggg....

Jadi malam semalam balik je dari aeon big, aku dgn intan terus letak 2 skali umpan ni. Satu kat dashboard, satu lagi kat seat tengah. Kete aku ada 3 row... 1st row, driver seat n co-pilot, 2 row seat biasa, 3 row pun sama hahahahahahaha. Peningkan? Senang kata aku pakai MPV.. so korg bayang je la MPV punya seat hahahahaha... So, pagi ni masa nak gi keje, aku jengah kejap kat kete aku tu sambil nak amik kasut keje (hari ni aku naik kete intan). Tengok2 aiiiyaaaa banyak gilos semut berkerumun kat umpan tu.. harap2 berkesan la.. pastu aku nak gi basuh kete la.. suh vacum bersih2 dalam kete aku tu.. haduiii... tensen!



No comments: