Sunday, October 31, 2010

Detik-Detik Kematian Iblis

Abu Laits Assamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya dari Ahnaf b. Qays berkata:

"Saya pergi ke Madinah ingin bertemu dengan Saidina Omar b. al-Khattab. Tiba-tiba saya bertemu dengan majlis orang ramai sedang mengerumuni Ka'bul Ahbaar yang sedang bercerita:

1) Dikepung oleh 70,000 Malaikat

Ketika Adam Alaihissalam akan mati, baginda berkata:
"Ya Rabbi, musuhMu pasti akan mengejek pada ku jika ia melihat aku telah mati, padahal ia diberi tempoh hingga Qiamat".

Allah swt menjawab:
"Hai Adam, kamu langsung menuju ke Syurga, sedang kan si mal'uun ditunda hingga hari Kiamat supaya merasakan sakit maut sebanyak makhluk yang pertama hingga yang terakhir".

Maka Adam pun bertanya kepada Malikulmaut:
"Sebutkan bagaimana rasa pedihnya maut".

Maka sesudah diterangkan, maka berkata Adam;
"Tuhan ku... cukup, cukup".

Maka bergemuruhlah suara para hadirin berkata:
"Hai Abu Ishaq, ceritakn kepada kami, bagaimana ia merasa maut".

Pada mulanya Ka'bul Ahbaar menolak, tetapi kerana didesak maka dia berkata:

Jika dunia sudah akhir dan hampir ditiup sangkakala, sedang org2 sibuk di pasar bertengkar dan berdagang, tiba2 terdengar suara yang sangat keras, sehingga separuh penduduk bumi pengsan kerananya. Maka tidak sedar kecuali sesudah 3 hari, sedangkan sisanya yang tidak pengsan, bingung bagaikan kambing ketakutan melihat binatang buas. Ketika org2 dalam keadaan sedemikian, tiba2 terdengar suara gemuruh bagaikan halilintar yang sangat keras. Maka tiada seorg pun melainkan mati kerananya. Maka ninasalah dunia dan tidak ada yang tinggal di bumi ini seorang manusia atau jin atau syaitan atau binatang.

Maka inilah saat yang ditentukan oleh Allah itu kepada iblis, kemudia Allah Taala berfirman kepada Malakulmaut:
"Aku telah menjadikan untukmu pembantu sebanyak orang yang pertama hingga yang terakhir, dan Aku telah memberimu kekuatan penduduk langit dan penduduk bumi, dan kini Aku pakaikan kepadamu pakaian murka dan marah Ku kepada si mal'uun yang terkutuk iblis. Maka rasakan kepadanya kepedihan maut yang telah dirasakan oleh orang2 yang dahulu hingga terakhir dari Jin dan Manusia berlipat2 ganda.
Dan hendaklah kamu membawa 70,000 malaikat yang kesemuanya penuh rasa murka dan kecemasan, dan tiap malaikat Zabaniah membawa rantai dari neraka Ladha dan dan cabutlah dengan 70,000 cungkil (bantolan) dari neraka Ladha dab beritakan kepada Malaikat Malik supaya membuka pintu2 neraka".

Maka turunlah Malakulmaut dalam keadaan yang sangat mengerikan, sehinggakan andaikan penduduk langit dan bumi dapat melihat bentuk itu, nescaya akan cair semuanya kerana sangat ngerinya.

2) Pengsan dan Mendengkur

Maka apabila sampai kepada iblis dan dibentaknya sekali saja, langsung ia (iblis) pengsan dan mendengkur dan andaikan dengkur itu didengar oleh penduduk timur hingga ke barat, nescaya pengsanlah mereka.

Lalu Malakulmaut membentak iblis:
"Berhentilah wahai penjahat. Kini aku merasakan kepadamu kepedihan maut sebagaimana dirasakan oleh banyaknya hitungan orang yang telah kamu sesatkan dalam beberapa abad yang kamu hidup. Dan hari inilah hari yang telah ditentukan oleh Tuhan bg mu. Maka kemanakah kamu akan lari?".

Maka larilah iblis itu ke hujung timur, tiba2 Malakulmaut telah ada di depannya, lalu ia menyelam ke dalam laut. Maka berlari ia keliling bumi, tetapi tidak ada tempat untuk berlindung baginya.

Kemudian ia berdiri di tengah kubur Nabi Adam Alaihissalam sambil berkata:
"Keranamu aku telah menjadi mal'uun. Duhai sekiranya aku tidak dijadikan".

Lalu ia bertanya kepada Malakulmaut:
"Minuman apakah yang akan kau berikan kepadaku dan dengan siksa apakah yang akan kau timpakan kepadaku".

Jawab Malikulmaut:
"Dengan minuman dari neraka Ladha dan serupa dengan siksaan ahli neraka dan berlipat-lipat ganda".

3) Malaikat Zabaniah Menikam Iblis Hingga Mati
Maka berguling2 lah iblis di tanah sambil menjerit (berteriak) sekeras2nya, kemudian lari2 dr barat ke timur dan berbalik. Maka sampai ke tmpt yang ia pertama diturunkan, sudah dihalang oleh malaikat Zabaniah dengan bantolannya, sedang bumi ini bagaikan bara api, sedangkan ia (Iblis) dikerumuni oleh malaikat Zabaniah yang menikamnya dengan bantolan dr neraka itu sehinggakan merasakan nazak (Sakaratul Maut) akan mati itu.

Kemudian dipanggil Adam dan Hawa untuk melihat keadaan iblis. Maka bangkitlah keduanya utk melihatnya. Dan sesudah melihat itu, keduanya berdoa':
"ya Tuhan kami, sesungguhnya Engkau telah menyempurnakan nikmat Mu kepada kami".

Petikan dari PERANGKAP SYAITAN DAN CARA MENGHINDARINYA (by Ilyas Mohammad Umar terbitan Pustaka Al-Shafa, pg.19-23).

Membebel-bebel :: emm ni 1st time aku jumpa artikel pasal kematian iblis laknatullah... so aku share kat sini la dgn korg... buku ni aku jumpa kat exam room td... sempat la aku salin part ni je... kalau len kali aku terjumpa buku ni n beli.. nnt aku share lg kandungan2 nya dgn korg :-bd

No comments: