Saturday, November 20, 2010

Apa yg susah sgt....

tak reti masak? tak taw resepi? alaaa bukan payah sgt... skrg ni sume dah ada... cakap je nak makan apa? style apa? ayam? daging? ikan? just name it.... senang sgt... tgl malas dgn rajinnnnnnn je yg membezakan jd atau tak masakan tu hahahaha...

korg paham tak apa aku merepek nih? tak paham? adehh aku nak cite sbnrnya pasal rempah2 masakan segera yg available skrg nih... bnyk kan... korg pun taw unless korg mmg jenis yg nak masak apa2 kena giling sndri rempah ratus... or korg mmg jenis yg mmg ikut resepi asal dan tak suka segera2 nih huhuhuhu.... sume korg nak buat sndri.. or else korg jenis yg mmg tak penah masuk dapo n tak penah beli barang dapo muahahahahahaha... kalau yg ini mmg tak dapek nak nolong nye... hehe

Penah tgk tak cerekarama tv3 tu apa ke tajuknya... pelakon utama si syarifah amani n fahrin... dlm cite tu amani (bukan baby aku tu eh) ni mmg jenis tak pandai masak n berkemas (pada aku kan watak dlm cite tu sbnrnya bukan tak pandai... tp malas!!!).. da la pakai nama nisa :(( mencik i taw... ok2 berbalik pada cite tu kan... aku rasa kalau aku la jd amani, aku akan beli segala macam tok nenek rempah ratus segera kat kedai... bila mak mertua dtg... masak je la pakai rempah2 tu... apa la yg payah sgt... tp tu la bila rasa malas mengatasi rasa tak pandai, maka segala nya jd susah la kan :D.

Eh tp kan... kalau nak guna rempah2 segera nih.. kena la tau siang ikan, ayam or makanan2 lain tu.. kalau tak kang... naya je makan ikan hanyir.. uwekk huhu.. tak rela aku...

Sbnrnya kan :)) aku cuma nak tayang pic rempah rendang tok yg aku beli raya haji hari tu :)). Punya la jauh kan aku bercerita :)). Nasib baik masih berkaitan lg hehehe...


Ni la rempah nya... Perencah Rendang Tok Pak Ngah... da tok.. pak lg.. adehhh... kalau org jenis aku ni mmg sgt la sesuai bila ada rempah2 mcm nih hahahaha... pemalas kan kihkih.. malu la saye :">...

senang je masak kai rempah ni.... mula2 rebus daging.. ni optional gak nih... rebus separuh masak je... supaya tak keras sgt nnt daging tu... pastu masukkan rempah ni... gaul sebati n masak dgn api perlahan... kalau nak letak santan... letak la masa merebus daging tu... jgn bnyk sgt nnt kaler dia tak cantik... rendang tok biasa kaler itam kan... tak mcm rendang biasa... so kalau letak santan bnyk2 kang kaler tak lawo... pastu masak la sampai daging tu lembut n elok masak nya... utk sepeket cam lam pic tu... leh masak utk 2kg daging :-bd. sepeket rm12... ok la kan hehehehe... lupa plak... kalau nak guna ayam pun boleh... tp kena letak asam keping sket masa masak tu... Umie pesan gak kalau suka bole tabur gula sket... tp mak aku tak ske masak2 letak gula nih... so tak letak pun la... eh tp siyes sedap... lg lama kan... hangatkan.. makin sedap taw huhuhu...

kihkih tak pasal2 aku promot produk Pak Ngah ni hahahaha.. takpe la... tolong org melayu... bila lg kan ;)).... aku beli kat kedai umie la nih... tu la aku da koba dlm entry2 sblm ni kan...kedai umie tu mcm2 ada ahahahahaha...


No comments: