Monday, November 22, 2010

My 1st....

....dumpling. Percubaan pertama aku buat benda nih... da lama gak tingin nak buat benda nih... tp tak terbuat2.. Asal g tesco mesti aku lupa nak g cari kulitnya... so Sabtu lepas yg aku ke tesco tu... aku pun merayau2 la dgn sepuas ati hahahha... tu yg sempat amik kulit dumpling nih...




Aku buat sket je utk 3 org mkn... so bnyk la lg balance kulitnya tu...nnt bila2 aku buat lg la... inti dlm aku buat guna isi ayam... sepatutnya ada la daun bawang n etc. tp aku buat ikut style aku je... ikut apa yg ada dlm fridge... aku masuk kan isi ayam cincang, kacang panjang di potong2, lobak potong dadu, 5-6 ekor udang kering ditumbuk kasar, 2 ulas bawang putih di cincang, 3 biji cili padi di cincang, setitik dua minyak zaitun, garam dan kiub ayam (amik secubit jek). Gaul sume bahan2 tu... n masukkan dlm kulit, elok2 ah gam kat tepi tu... nak gam kai UHU pun bole... gam tembak (glue gun ke hape nama dia tu hahahaha) pun bole, nak stepler je pun boleh :D sila la pilih :)). Aku gam pakai campuran air dgn sedikit tepung gandum je hehehehe... Goreng sampai kulit dumpling berwarna keemasan (eceh.. mcm le terer sgt hahahahah). Da siap... bole le makan ye.. leh makan dgn sos biasa... kalau suka bole gak wat sos dr campuran sos ikan, cili padi, bawang putih dan gula melaka...


Ni keratan rentas dumpling aku.... sorry la tak bape clear sbb aku skrg ni amik pic kai HP je :((:((... goreng api kecik je la sbb nnt isi dlm tak masak lg kulit da hangus... 1st batch aku goreng kai api besar... mmg minyak giles panas... keputusannya, kulit mmg garing tp dlm tak bape masak huhuhu.... takpe2 jgn kecewa... aku goreng semula la :)). Kt buat dia kan... apa ada hal hehehehe...

p/s :: ada gak yg aku survey2 resepi nih.. diorg goreng dlu intinya tu...mcm tu pun ok gak... selamat sket la dr jd cam kes aku tu hahahahaha... takpe2 lepas ni aku try lagi... hoyehhhhhhhh...



membebel-bebel :: nnt try buat kat kampung... harap2 ada la yg sudi nak makan... kalau takkkkkkkk jd mcm puding roti tu la :((:((

No comments: