Friday, November 26, 2010

Yang paling ringkas...

3hari lepas, petang, perut lapar... tp, malas nya nak defrost kan ikan/ayam/daging... malasnya nak masak ye ye nih... suh intan tanak nasi... n aku plak duk melangut cari lauk paling segera.. nak goreng telo, da kehabisan stok huhuhu... tgu sabtu la aku re-stock hahahaha... malas nak gi kedai lg skrg nih.. malas je kan aku nih... eh bape bnyk la mo taip malas X_X

Dlm malas2 tu aku jengah gak dapo... tgk kat rak2 ada ikan kering yg aku beli kat Langkawi dlu hehehehehe.. ini suda bagusssssssssss... jengah fridge...cili giling ada lagi sikittttttttttttttt nau... cukup la tu utk di goreng... maka ini la hasil nya....

ikan kering tu goreng dlu hingga garing, pastu ketepikan... tumis plak cili kering yg da siap dia kisar bersama bawang putih, bawang merah dan belacan... agak2 da garing masukkan plak 1 1/2 sudu besar sos tiram... rasa la... kalau perlu letak garam letak la... tp aku tak letak.. pastu masukkan ikan kering yg tlh di goreng td... siap utk di makan...

OK aku tak ingat aku da penah gtau or blom pasal cili kisar nih... sbgi wanita berkerjaya dan "rajin", aku akan kisar cili kering ni siap2 dgn bawang putih n bawang merah serta belacan... kisar terus bnyk2... simpan lam bekas bertutup dlm fridge... time nak masak... just ceduk je bape bnyk yg kt nak guna... jimat masa hehehehe... (pasni kena kisar lg nih...sbb da takde stok huhuhu). Kata la nak masak dgn halia... just tambah halia saje sbb bawang2 da siap ada... camtu gak benda2 lain...jgn plak korg campur skali halia or lengkuas, nnt kang nak masak juadah2 yg tak memerlukan bahan2 tu da tak sedap plak kang... so bila perlu baru tambah ok?


Masih cerita di hari yg sama... da ada ikan kering berlado.. musti ada sayo kan... jengah lg fridge, ada sayo kacang panjang dgn lobak merah saje... tgk balik dlm bungkusan ikan kering ada udang kering sama gak la aku beli kat langkawi... bila lg nak masak kan.. haa hari ni la masa nya kihkihkih... amik segenggam udang kering (bukan udang kering kecik2 biasa kt beli kat kedai tu taw... ni saiz udang putih tu tp dikeringkan) dan rendam sekejap, potong 6-7 btg kacang panjang ikut suka ati kita la... hiris 2 biji bawang merah, cincang 2 ulas bawang putih, hiris 3 biji cili padi...

Step 1 settle... skrg panaskan minyak dlm kuali (nak guna piyuk pun boleh... asal korg bahagia suda la...kihkihkih), tumis bawang merah, bawang putih dan cili, bila da wangi..masukkan udang... pastu agak2 udang da stabil dlm kuali... masukkan plak kacang panjang... gaul2 sket pastu masukkan sos tiram dlm 1-2 sudu besar... n sedikit air... agak2 sayo da masak, kira da siap la hidangan nih hehehehehe... sempoi kan :> apa susah2 kt yg nak ngap... asal kena selera kt ok la kan hhehehehehehe...

2 comments:

cek chun said...

beb. udang putih kering i tak penah jumpa lg la. sedap tak?
ikan kering bersambal mcm tu sgtlah popular semasa puasa dan pda zaman uitm dlu. tatau kenapa :p

NisaUsoff said...

emm biasa je rasa dia... lebih kurang rasa udang kering biasa tu la... tp udang ni dia berkulit n ada kepala lg... hehehe